Misztériumok Baráti TársaságaTechnikai útmutató


1. Hang tesztelése
2. Lejátszási lista
3. Tűzfal
4. Késleltetés
5. Mobilinternet

A Misztériumok Baráti Társasága élőben közvetített meditációinak idejéről és elérhetőségéről ezen az oldalon olvashat.

A meditáció előtt a műsorszóró szerveren spirituális zenét sugárzunk, ami a kellő lelki ráhangolódást segíti elő. A zenéket Sri Chinmoy spirituális mester szerezte és megtalálhatók a www.radiosrichinmoy.org címen.

1. Hang tesztelése

Ha nem tudja biztosan, hogy működik-e számítógépén a hanglejátszas, próbálja meg lejátszani a következő teszt hangot: test_sound.mp3. Ha sikerült lejátszani, akkor egy búgó hangot fog hallani. Ha ez egy kattintásra nem sikerült, akkor próbálja meg először saját gépére elmenteni a teszt hangot tartalmazó fájlt majd az elmentett fájlt nyissa meg megszokott zenelejátszójával. Ha ez működik jöhet a következő lépés, ha nem akkor ellenőrizze a hangszórót vagy füllhallgatót, a telepített hangeszközöket, a hang beállításokat és a telepített lejátszó programokat.

2. Lejátszási lista

Ha rendszeresen részt szeretne venni a meditációkon, akkor érdemes egy lejátszási listát használnia, amelynek a segítségével közvetlenül kapcsolódhat a műsorszóró szerverünkre. A lejátszási lista tartalmazza a meditációt közvetítő szerver címét. Ez azt jelenti, hogy nem kell a webböngészőjével a Társaságunk honlapját betöltenie és ott a megfelelő címre kattintania, hanem elég a kedvenc zenelejátszójával megnyitni a lejátszási listát.
Töltse le és mentse el saját gépén a Misztériumok Baráti Társasága műsorszóró címét tartalmazó lejátszási listák egyikét úgy, hogy jobb gombbal kattintson az alábbi sorok egyikére, majd válassza ki a mentés másként vagy mentés más néven című parancsot:
- Winamp és társai
- Windows Media Player
- egyéb zenelejátszó
Ha az elmentett listát dupla-kattintással megnyitja, akkor az alapértelmezett zenelejátszó fog elindulni és betölti a megfelelő címet.
Ha ön szeretné kiválasztani a lejátszó programot akkor jobb gombbal kattintson az elmentett lejátszási listára és a megjelenő helyi menüből válasszon programot. Másik lehetőség, hogy először elindítja a lejátszó programot, majd ennek a menüjében a megnyitás vagy lejátszási lista betöltését választja.
A legtöbb zenelejátszó nem felejti el a lejátszási listáját, ezért legközelebb ha más szám nincs a listán, elég a lejátszás gombot megnyomni. A rendszeresen meditálók egy parancsikont is készithetnek a könyebb indítás kedvéjért.

3. Tűzfal

Ha a gépén vagy a helyi hálózatán tűzfal működik engedélyeznie kell a zenelejátszó program Internetre csatlakozását a TCP 8000 porton. A tűzfal programok egy részén elég a zenelejátszó program Internetre való kilépésének az engedélyezése, másokon meg kell adni a használt port számot (8000) és a protokoll típusát (TCP). Ha nem ön adminisztrálja a számítógépét, illetve helyi hálózatát, akkor forduljon az illetékes rendszergazdához.

4. Késleltetés

A késleltetés ellenőrzéséhez kattintson a lejátszásra és mérje meg, hogy hány másodperc múlva hallja meg az első hangot. Az így megmért idő a késleltetés, amely jellemzően öt másodperc körül kell legyen.
A legegyszerűbb módon a késleltetést a lejátszó program kiválasztásával befolyásolhatja. Válassza azt a lejátszót amelyik hamarabb kezdi el a lejátszást, ez lehet nemcsak hang, hanem videó lejátszó program is.
A késleltetésnek az a része, amely a lejátszó program elő-puffereléséből adódik, csökkenthető. Az elő-pufferelés azt jelenti, hogy a program lejátszás megkezdése előtt felhalmoz egy bizonyos mennyiségü hangot. Néhány program esetében az elő-pufferlelés a beállításokban módosítható. Először állítsa az elő-pufferelést 3 másodpercre vagy 12 kbájtra, majd a pontos értéket próbálgatással finomítsa. A túl kicsi puffer a szakadozó hangban nyilvánul meg, a túl nagy puffer pedig a nagyobb késleltetésben.

5. Mobilinternet

2012. 04. 16. napján az Egyesület műsorszóró szerverét átállítottuk, hogy a sugárzott adás kényelmesen beleférjen a 32kbps sávszélességbe. Jelenleg mindegyik hazai mobil szolgáltatónál kapható olyan mobilinternet csomag, amely a benne foglalt adatmennyiség elhasználása után lehetővé teszi a további használatot egy csökkentett sávszélességen.
A mostani módosítással lehetővé vált, hogy egy olcsóbb, jelemzően 1000Ft alatti mobilinternet-csomaggal is, még a sávkorlátozás után is, hallgatható legyen a meditációnk. Így, egy Internetes rádióadás vételére alkalmas mobiltelefonnal és egy mobilinternet csomaggal, szinte bárhol meditálhatunk.

Frissítve: 2012. 04. 26.

Creative Commons License